TOP

Wegański chlebek bananowy

Udostępnij wpis:

Jednym z ulubionych dań z okresu dorastania wielu dzieci są mamine wypieki. Dzisiaj weźmiemy na tapet chlebek bananowy, a dokładniej mówiąc — bochenek bananowy prosto z pieca!

W czasach dziecięcych takie domowe wypieki posiadały niemalże magiczne moce łagodzenia stresów. Od ciężkiego dnia w przedszkolu w wieku 4 lat, do tych nastoletnich lat, kiedy życie było po prostu „takie niesprawiedliwe”. Zapach pieczenia wiązał się z apetycznym oczekiwaniem, kiedy wypiek będzie wystarczająco chłodny, aby go pokroić.

Wegański przysmak na bazie bananów

To, co najszybciej przychodzi do głowy, to ciasto bananowe, ale z masłem i jajkami nie będzie wegańskie. Przeglądając przepiśniki, zdecydowanie wyróżniają się chlebki śniadaniowe z bananem i orzechami. Bez nabiału, rafinowanego cukru i bez glutenu — idealne.

Banany są doskonałym substytutem jajek do pieczenia, dlatego cztery banany użyte w tym przepisie w połączeniu z proszkiem do pieczenia zapewniają lekki wzrost i niesamowicie wilgotny bochenek na końcu.

Piękno tego bochenka polega na tym, że jest pełen dobroczynnego białka, jest lekki i orzechowy, wystarczająco słodki, aby smakować miłośnikom słodyczy, ale nie jest przesadnie słodki jako alternatywna opcja śniadaniowa. Jest świetnym pomysłem na wzmocnienie się po treningu!

Bochenek bananowy naszych mam zawsze będzie tym ulubionym, ale ten przepis na pewno będzie na drugim miejscu, a jeśli możemy go zjeść na śniadanie, to dlaczego nie?

Składniki chlebka bananowego

Przepis na 1900 g chlebka

  • 75 ml oleju kokosowego – stopionego
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 100 g cukru kokosowego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalnie (jednak nie sądzę, by były konieczne) szczypta kminku i 75 g gorzkiej czekolady.

Przepis na chlebek bananowy

Rozgrzej piekarnik do 150-170 ° C. Nasmaruj 900-gramową formę do bochenków olejem kokosowym. Gdy piekarnik się nagrzeje, piecz orzechy przez 10 minut, a następnie grubo posiekaj i odstaw na bok. W międzyczasie zmiksuj płatki owsiane na konsystencję mąki, a następnie odstaw na bok.

Zmiksuj razem olej kokosowy, banany, cukier kokosowy, syrop klonowy i mleko migdałowe. Dodaj mąkę owsianą wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie wmieszaj posiekane orzechy.

Wlej ciasto do formy i piecz przez 1 godzinę 10 minut lub do momentu, aż szpikulec wyjdzie czysty. Przed pokrojeniem pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

Smacznego! 🙂




Przełożyła na PL: Kamila Witusińska-Lange – Dyrektorka kreatywna portalu magazyn.yoga.pl oraz yoga.pl (sklep). Joga, którą praktykuje od 3 lat jest dla niej jednocześnie ciągłym wyzwaniem oraz chwilami wytchnienia. Z zawodu, pasji i wykształcenia grafik komputerowy. Lubi marketing i social media. Kocha dobre książki, muzykę, jogę, treningi siłowe, zwierzęta, tatuaże i podróże (najchętniej obiera kierunek Japonii). Miłośniczka minimalistycznego życia w stylu lesswaste w zgodzie z naturą. Autorka bloga lunulalife.pl



Źródło: yogamatters.com

Zostaw komentarz