TOP

Ajurwedyjska kuchnia wege

Udostępnij wpis:

Na rynek wydawniczy trafiła ciekawa pozycja dla wegan, którzy chcieliby czerpać wiedzę o odpowiednim odżywianiu z dorobku ajurwedy! 

Autorka książki jest certyfikowanym praktykiem ajurwedyjskim, masażystką i joginką. Połączyła swoją pasję do gotowania z pomysłem na biznes – z powodzeniem prowadzi firmę cateringową, dostarczającą dania organiczne.

Ajurweda wegańska kieruje się tymi samymi zasadami, co ajurweda tradycyjna, lecz nie używa się w niej produktów pochodzenia zwierzęcego. Mleko, masło, maślankę czy jogurt możemy zastąpić równie wartościowymi składnikami pochodzenia roślinnego, takimi jak kokos, awokado, migdały. Autorka twierdzi, że dzięki pokarmom roślinnym można wyleczyć się z wielu chorób, utrzymać naturalną, zdrową wagę ciała, a także podwyższyć poziom energii i witalności w ciele.

W książce znajdziemy bogaty wybór pokarmów, które możemy dobrać do swojej doszy. Podstawą książki są bowiem przepisy, wśród których znajdziemy napoje, toniki, śniadania, sałatki, surówki, sosy, pasty, przystawki, dania główne, zupy i desery. Co ciekawe, wszystkie posiadają wskazanie, które dosze dzięki danemu posiłkowi będą wzmacniane, a które osłabiane.

Zostaw komentarz