Domowe przepisy na granolę!
Ponieważ poranki stają się coraz zimniejsze i ciemniejsze, pożywne śniadanie jest właśnie tym, czego potrzebujemy, aby wstać i wstać z łóżka. To nie tylko świetny sposób na ożywienie poranka, ale także doskonały prezent. Po prostu weź słoik, udekoruj i wypełnij jednym z poniższych przepisów, aby dać ukochanej osobie!
Granola z orzechami brazylijskimi, pestkami dyni i kokosem
Orzechowa, owocowa, słodka i chrupiąca granola, z nutą kokosa, karmelu z syropu klonowego, odrobiną wanilii i cynamonu. Składniki:- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka orzechów brazylijskich,
- 1 szklanka orzechów pekan,
- 1/2 szklanki płatków kokosowych,
- 1/2 szklanki sułtanek/rodzynek,
- 1/2 szklanki pestek dyni,
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu.
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zacznij od posiekania orzechów brazylijskich i orzechów pekan na mniejsze kawałki. Aby zaoszczędzić czas, możesz rozdrobnić je w robocie kuchennym. Wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami.
2. W rondelku wymieszaj olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i cynamon. Podgrzewaj, aż olej kokosowy się rozpuści.
3. Wlej do suchych składników i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze pokryte. Ułóż miksturę na wyłożonej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około pół godziny.
Granola z orzechami i nasionami
Ta granola jest chrupiąca, aromatyczna i uzależniająca! Baw się dobrze, mieszając orzechy i nasiona. Delektuj się nim z ulubionym mlekiem! Składniki (część sucha):- 2,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych),
- 1 szklanka surowych migdałów (grubo posiekanych),
- 1/2 szklanki surowych orzechów włoskich (grubo posiekanych),
- 1/2 szklanki surowego sezamu,
- 2 łyżki mielonego lnu,
- 2 łyżki płatków kokosowych,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- 3-4 łyżki syropu z brązowego ryżu,
- 1 łyżka nektaru z agawy,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki musu jabłkowego (niesłodzonego),
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1/3 szklanki brązowego trzcinowego.
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- garść dowolnych nasion.
Sposób przygotowania:
1. W bardzo dużej misce wymieszaj suche składniki. W rondlu na średnim ogniu wymieszaj dokładnie mokre składniki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, często mieszając.
2. Dodaj mokrą mieszankę (jeszcze ciepłą!) do suchej mieszanki i dobrze wymieszaj. Będzie bardzo gęsty i trudny do wymieszania, ale kontunuuj mieszanie, aż wszystko się dokładnie połączy.
3. Rozłóż na pergaminie i piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 150°C. Wyjmuj z piekarnika co 15 minut i dokładnie mieszaj musli, aby zapewnić równomierne pieczenie.
4. Przed podaniem odstaw na 20-25 minut do ostygnięcia na patelni. Granola sztywnieje, gdy się ochłodzi. Przechowuj przez 1 miesiąc w lodówce w hermetycznym pojemniku.
Granola migdałowa
Chrupiąca, super kokosowa, migdałowa granola! Płatki kokosowe, płatki owsiane i migdały obtoczone w migdałowo-maślanej glazurze kokosowej i posypane kawałkami gorzkiej czekolady! Zdrowe śniadanie lub po prostu przekąska! 🙂
Składniki:- 2,5 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka płatków kokosowych,
- 1 szklanka surowych migdałów,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego,
- 1/4 szklanki masła migdałowego,
- 1/3 szklanki syropu klonowego, agawy lub miodu,
- 1/3 szklanki bezmlecznej ciemnej czekolady (grubo posiekanej).
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki kokosowe, cukier, sól i migdały.
2. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej kokosowy, masło migdałowe i syrop klonowy (lub inny płynny słodzik) i polej suche składniki. Dobrze wymieszaj!
3. Rozłóż masę równomiernie na jednej dużej lub dwóch małych blachach do pieczenia i piecz przez 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia zamieszaj, aby zapewnić równomierne uprażenie. Olej kokosowy sprawia, że granola jest chrupiąca, ale pamiętaj, aby ją obserwować, ponieważ może szybko się przypalić.
4. Gdy granola wyraźnie się zarumieni (u mnie około 23 minut), wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie. Po schłodzeniu dodaj posiekaną ciemną czekoladę. Alternatywnie, możesz dodać czekoladę, gdy granola jest jeszcze ciepła, aby stopiła się i pokryła granolę.
5. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Smacznego! 🙂
yoga.plPrzełożyła na język PL: Kamila Witusińska-Lange – Dyrektorka kreatywna portalu magazyn.yoga.pl oraz yoga.pl (sklep). Joga, którą praktykuje od 3 lat jest dla niej jednocześnie ciągłym wyzwaniem oraz chwilami wytchnienia. Z zawodu, pasji i wykształcenia grafik komputerowy. Lubi marketing i social media. Kocha dobre książki, muzykę, jogę, treningi siłowe, zwierzęta, tatuaże i podróże (najchętniej obiera kierunek Japonii). Miłośniczka minimalistycznego życia w stylu lesswaste w zgodzie z naturą. |
Tekst powstał przy wsparciu yogamatters.com